MENTERI BESAR NEGERI SEMBILAN MERAIKAN KERJASAMA ANTARA MALAYSIA DAN CHINA

KERJASAMA ANTARA MALAYSIA DAN CHINA

 

AlongMurni (AM) telah berkesempatan untuk ke Metalmach Micro Technology (MMT) yang berlokasi di Lot 17243, PT 4986, Oakland Industrial Park, Mukim BDR, 70300, Negeri Sembilan bagi menyaksikan majlis kerjasama antara Malaysia dan China. Dalam majlis tersebut, Menteri Besar Negeri Sembilan, YAB Dato’ Seri Haji Aminuddin bin Harun telah meraikan kerjasama rasmi di antara Pembuat Alat Ganti Besi Berketepatan Tinggi - Metalmach Micro Technology (MMT) dan pembekal bahan bantuan pembuatan dari China, Future Hover Industrial Co. Ltd (Future Hover) untuk melabur RM1 Billion bagi menjadikan Malaysia destinasi pilihan untuk pengeksportan semikonduktor di Asia Tenggara dan dunia.

 

PERIHAL METALMACH MICRO TECHNOLOGY (MMT)

Metalmach Micro Technology Sdn. Bhd. telah ditubuhkan pada tahun 1979. Asas kepada perniagaan ialah Pusat Pembuatan Bahagian Logam Ketepatan (Alat dan Dies, Jig & Lekapan, Bahagian Acuan dan Alat Karbida) untuk pelanggan di seluruh dunia dengan lebih daripada 30 tahun pengalaman dalam pemesinan ketepatan dan acuan dan ‘die fabrication’.

 

PERIHAL FUTURE HOVER INDUSTRIAL CO., LTD (FUTURE HOVER)

Berpangkalan di Shenzhen, China sejak 2003, Future Hover ialah jenama pemenang pelbagai anugerah yang memfokuskan kepada penyelidikan dan pembangunan serta pengeluaran bahan kesesakan utama yang diperlukan untuk pembuatan semikonduktor, dan menyediakan banyak alternatif unggul.

 

Sebahagian daripada kerjasama ini, kedua-dua pihak akan menyelaraskan teknologi dan sumber terbaik di dalam menawarkan solusi sehenti untuk industri ini. Ini akan dicapai dengan menggabungkan pengalaman MMT selama 40 tahun dalam penghasilan mesin berketepatan tinggi, pembuatan acuan dan pembangunan semikonduktor dengan pembekalan bahan bantuan yang berdaya saing oleh Future Hover beserta dengan kepakarannya dalam pengujian dan pembungkusan semikonduktor.

 

METALMACH MICRO TECHNOLOGY (MMT)

METALMACH MICRO TECHNOLOGY (MMT)

Syarikat tempatan ini dan rakan kongsinya dari China akan melabur RM 1 bilion secara kolektif untuk menjana RM 10 bilion dari hasil jualan eksport di dalam 10 tahun akan datang. Ia dimulakan dengan pembinaan sebuah kilang yang paling lengkap dan canggih di Negeri Sembilan, Malaysia. Kilang ini akan berperanan sebagai sebuah hub untuk pembekal dalam dan luar negara bagi memperolehi barangan yang lebih berdaya saing di dalam masa yang lebih singkat dan mampu menghasilkan lebih 500 peluang pekerjaan. Dengan ini, kedua-dua pihak berharap untuk membekalkan latihan teknikal dan pemahaman yang lebih mendalam di dalam industri sebagai salah satu usaha untuk menjana populasi pekerja mahir di Negeri Sembilan dan negara kita.

 

Pengurus Besar Future Hover, Cik Guan Mei Ying berkata, “Malaysia merupakan lokasi yang ideal kepada kami untuk bertapak di rantau Asia Tenggara bukan hanya kerana kerajaannya yang bersedia untuk menyokong, tetapi juga faktor-faktor seperti kesediaan tenaga kerja yang mahir, lokasi yang strategik, dan infrastruktur yang membangun mampu memberi impak yang besar kepada operasi kami. Kerjasama ini menjanjikan pelbagai peluang pekerjaan, dan saya menantikan kejayaan yang akan kita capai bersama hasil daripada penggabungan pengetahuan, kepakaran dan sumber dari dua negara.”

 

METALMACH MICRO TECHNOLOGY (MMT)

METALMACH MICRO TECHNOLOGY (MMT)

Melalui kerjasama ini, MMT diberi peluang untuk mengukuhkan kedudukannya dalam pasaran China dengan menawarkan perkhidmatan yang telah ada kepada pemain-pemain industri serantau dan menyumbang kepada jualan dan permintaan eksport untuk produk dan perkhidmatan Malaysia.


Pengarah Operasi MMT, En. Low Kim Yoong berkata, “Dengan permintaan yang meningkat dan pengembangan yang pesat dalam sektor semikonduktor di Asia Tenggara, kerjasama ini bukan sahaja menguatkan posisi kedua-dua pihak dalam rantau ini, tetapi juga meningkatkan posisi Malaysia yang telah dikenali dalam sektor pembekalan, lantas membolehkan Malaysia menjadi pilihan utama untuk penghasilan semikonduktor secara global. Kerjasama ini membolehkan pengurusan yang menyeluruh termasuk pemasangan semikonduktor sekaligus menjadikan kami antara pemain yang terkuat dalam industri pembekalan semikonduktor.” 

 

“Kami akan menyediakan sokongan yang teguh dan solusi yang cekap kos kepada pemain industri di seluruh dunia sambil menyumbang kepada pembangunan negara, hasil dari kerjasama ini,” tambah beliau. 


FUTURE HOVER


Akibat dari perintah berkurung di China, Cik Guan Mei Ying tidak dapat hadir bagi menyaksikan sendiri upacara majlis menandatangani rasmi. Oleh itu, Pengarah Perniagaan (Malaysia) Future Hover, En. Alfred Foo, yang telah bertungkus-lumus memastikan perjanjian kerjasama ini berjaya dan berjalan lancar, dilantik untuk mewakili Cik Guan di acara tersebut.


AlongMurni
AlongMurni berada di Metalmach Micro Technology Sdn Bhd


 

Post a Comment

0 Comments