GSK Sokong Kepentingan Imunisasi Dewasa dalam kalangan Rakyat Malaysia

 

Baru-baru ini AlongMurni (AM) berkesempatan untuk turut sama hadir ke Sesi Wacana yang membincangkan kesedaran imunisasi dewasa bertempat di One World Hotel, Petaling Jaya.

Tatkala penduduk Malaysia beralih kepada demografi yang semakin berusia, kepentingan imunisasi dewasa menjadi semakin ketara. Dengan memastikan individu menerima vaksin yang diperlukan, orang dewasa boleh kekal aktif, menjadi ahli yang sihat dalam masyarakat dan ekonomi, sekali gus memanjangkan produktiviti, mengekalkan sumbangan kepada ekonomi tempatan, dan mengurangkan kos penjagaan kesihatan, walaupun mereka memasuki usia emas.

GSK SOKONG KEPENTINGAN IMUNISASI DEWASA DALAM KALANGAN RAKYAT MALAYSIA

Minggu Imunisasi Sedunia [24 April – 30 April] ini merupakan masa untuk meningkatkan kesedaran tentang kesihatan dan impak sosioekonomi vaksinasi secara global serta meningkatkan perubahan dasar yang diperlukan untuk mewujudkan komuniti yang lebih sihat dan berdaya tahan, terutamanya di Malaysia.

GSK Sokong Kepentingan Imunisasi Dewasa dalam kalangan Rakyat Malaysia

Menurut data terkini Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), jumlah individu berumur 65 tahun dan ke atas semakin meningkat dengan kira-kira 2.5 juta orang termasuk dalam kategori ini. DOSM juga mengunjurkan bahawa Malaysia akan mempunyai jumlah yang hampir sama daripada golongan muda (18.6%) dan golongan berusia (14.5%) pada tahun 2040. Hal ini bermakna dalam tempoh kurang 2 dekad, golongan berusia akan melepasi 6.0 juta, sekali gus menjadikan Malaysia sebagai masyarakat yang berusia.

Bersempena dengan Minggu Imunisasi Sedunia 2024, GlaxoSmithKline (GSK) menganjurkan wacana yang tepat pada masanya, menghimpunkan pakar tempatan dan global untuk berkongsi perspektif mereka tentang landskap vaksin yang semakin berubah, faedah vaksin kepada orang dewasa yang lebih tua, dan nilai sosioekonomi imunisasi dewasa. 

GSK Sokong Kepentingan Imunisasi Dewasa dalam kalangan Rakyat Malaysia
Global Media Day Virtual Broadcast

Acara ini dilengkapkan lagi dengan perbincangan panel tempatan yang menampilkan perbincangan yang bernas, perbahasan yang rancak dan perkongsian pengetahuan yang luas dalam memperlihatkan keberkesanan pencegahan penyakit cegahan vaksin (VPD) dalam kalangan orang dewasa Malaysia, cabaran utama yang dihadapi oleh industri penjagaan kesihatan, serta peluang untuk membangunkan penyelesaian yang praktikal dan berkesan dalam peralihan ke arah masyarakat semakin berusia yang lebih sihat di negara ini.

Dr. Thanabalan Fonseka, Pengarah Perubatan Vaksin GSK Malaysia berkata: “Inisiatif imunisasi kanak-kanak di sekolah dan dalam komuniti sudah mantap dengan kadar liputan yang tinggi. Berbeza dengan situasi ini, cabaran utama berhubung dengan vaksinasi golongan dewasa terletak pada kurangnya kesedaran mengenai VPD dan pilihan pencegahannya.

Akibatnya, ramai orang dewasa masih tidak menyedari  pentingnya mengemaskini vaksinasi yang terkini atau mungkin secara tidak sengaja terlepas pandang cadangan untuk suntikan penggalak atau vaksin yang baharu  yang boleh didapati apabila mereka semakin berusia."

GSK Sokong Kepentingan Imunisasi Dewasa dalam kalangan Rakyat Malaysia
Perbincangan Panel : Landskap Pemvaksinan Dewasa dan impak Penjagaan pencegahan di Malaysia

Selain itu, halangan logistik, seperti akses yang terhad kepada perkhidmatan penjagaan kesihatan dan kekangan kewangan, terus menjejaskan kadar vaksinasi dewasa. Oleh itu, terdapat keperluan yang mendesak untuk meningkatkan kesedaran, menambah baik kebolehcapaian, serta menekankan betapa mustahaknya memberikan keutamaan kepada vaksinasi dewasa bagi memastikan perlindungan menyeluruh terhadap penyakit yang boleh dicegah sepanjang masa dewasa.

“Kita mesti beralih daripada "penjagaan sakit" kepada penjagaan kesihatan pencegahan sebenar untuk menjadikan imunisasi dewasa sebagai standard penjagaan dengan membina kepercayaan terhadap nilai vaksinasi dewasa dalam kalangan rakyat Malaysia," tambah Fonseka.

IMUNISASI DEWASA

Vaksin dewasa ialah vaksin yang disyorkan khusus untuk individu dewasa bagi melindungi diri daripada pelbagai penyakit cegahan vaksin (vaccine-preventable diseases, VPD). Pemvaksinan dewasa yang paling lazim antara lainnya termasuklah COVID-19, influenza, penyakit pneumokokal, herpes zoster, dan ‘respiratory syncytial virus’ (RSV).

GSK Sokong Kepentingan Imunisasi Dewasa dalam kalangan Rakyat Malaysia

GOLONGAN BERISIKO

Kumpulan umur yang berisiko untuk pelbagai penyakit yang disasarkan oleh vaksinasi dewasa berbeza-beza bergantung pada penyakit. Walau bagaimanapun, secara amnya, orang dewasa yang berumur 50 tahun ke atas berisiko lebih tinggi untuk penyakit berjangkit tertentu disebabkan oleh faktor seperti sistem imun yang semakin merosot akibat penuaan, keadaan kesihatan sedia ada dan imuniti vaksin yang menurun mengikut peredaran masa.

Adalah penting untuk diambil perhatian bahawa walaupun orang dewasa yang lebih berusia selalunya berisiko lebih tinggi, penyakit tertentu boleh menjejaskan orang dewasa dari semua peringkat umur. Selain itu, individu yang mempunyai sistem imun yang lemah akibat keadaan seperti HIV/AIDS, kanser atau ubat imunosupresif mungkin lebih terdedah kepada penyakit berjangkit tanpa mengira usia.

GSK Sokong Kepentingan Imunisasi Dewasa dalam kalangan Rakyat Malaysia

GSK Sokong Kepentingan Imunisasi Dewasa dalam kalangan Rakyat Malaysia

Semasa Minggu Imunisasi Sedunia, GSK bersatu secara global untuk menekankan betapa mustahaknya imunisasi dewasa. Matlamat kami adalah untuk meningkatkan kesedaran tentang kelebihan kesihatan, struktur dan sosioekonomi meluas yang berpunca daripada penggunaan ekstensif vaksin dewasa untuk setiap individu di seluruh dunia.

Dengan kerjasama pihak berkepentingan merentas industri, GSK menetapkan sasaran untuk menyokong Program 50 tahun Perluasan Imunisasi (EPI) Pertubuhan Kesihatan Sedunia untuk melakukan apa-apa yang boleh dilakukan secara manusia, iaitu menyelamatkan nyawa melalui imunisasi. 

GSK Sokong Kepentingan Imunisasi Dewasa dalam kalangan Rakyat Malaysia
Ruxandra Nastasa: Vice President & General MAnager, GSK Malaysia and Brunei

GSK terus menekankan betapa pentingnya pencegahan sebagai asas penjagaan kesihatan. Dengan salah satu portfolio vaksin yang paling luas di seluruh dunia, GSK komited untuk melindungi individu dari semua peringkat umur, termasuk orang dewasa yang lebih tua dan membentuk semula dasar berhubung dengan imunisasi dewasa untuk kekal berada di hadapan dan meneruskan momentumnya untuk memainkan peranan dalam penambahbaikan kesihatan awam di Malaysia.

PERIHAL GSK

GSK ialah syarikat biopharma global dengan cita-cita dan tujuan untuk menyatukan sains, teknologi dan bakat untuk bekerjasama dalam usaha mengatasi penyakit. Kami menetapkan sasaran untuk memberikan impak yang positif kepada kesihatan 2.5 bilion penduduk dalam tempoh 10 tahun akan datang.

GSK Sokong Kepentingan Imunisasi Dewasa dalam kalangan Rakyat Malaysia

GSK bercita-cita tinggi untuk pesakit dicerminkan dalam komitmen baharu terhadap pertumbuhan dan peningkatan yang ketara dalam prestasi. Kami telah beroperasi di Malaysia selama lebih 65 tahun, sejak memulakan operasi pertama kami pada bulan Oktober 1958.

Dalam tempoh enam dekad yang lalu, GSK Malaysia telah berkembang dengan ketara baik dalam infrastruktur, operasi perniagaan mahupun asas bakat. Kini beroperasi dengan lebih 400 pekerja yang ditempatkan di dua entiti perniagaan kami – Farmaseutikal & Vaksin dan Pusat Perkhidmatan Perniagaan.

Post a Comment

0 Comments