HARI ASMA SEDUNIA 2023 TINGKATKAN KESEDARAN PENGURUSAN ASMA

HARI ASMA SEDUNIA 2023 TINGKATKAN KESEDARAN PENGURUSAN ASMA

Baru-baru ini AlongMurni berkesempatan untuk turut sama ke kempen awam ‘Breathe Better’ bertempat di 1 Mont Kiara, bersempena SAMBUTAN HARI ASMA SEDUNIA. Kempen ini telah dianjurkan oleh ASTHMA MALAYSIA DAN ASTRAZENECA bagi mendidik masyarakat mengenai kepentingan PENGURUSAN ASMA berikutan peningkatan bilangan pesakit asma di Malaysia.

Penyakit Asma merupakan salah satu penyakit pernafasan dan ianya meningkat secara konsisten setiap tahun. Beberapa tahun kebelakangan ini, dianggarkan kebarangkalian pesakit asma di Malaysia telah meningkat daripada 6.4% kepada 9.4% dalam kalangan kanak-kanak berumur 6-7 tahun dan daripada 9% kepada 13% dalam kalangan kanak-kanak berumur 13-14 tahun.

HARI ASMA SEDUNIA 2023 TINGKATKAN KESEDARAN PENGURUSAN ASMA

Majlis ini telah diadakan bagi meningkatkan kesedaran awam mengenai kepentingan menguruskan asma secara efektif dan ianya telah dirasmikan oleh Dr Helmy Haja Mydin, Perunding Perubatan Pernafasan, Dina Nadzir, Penyanyi Tempatan, Juruhebah Radio, Pelakon dan Penyampai Televisyen Malaysia, dan Ashwini Saha, Pengarah Perubatan Negara dan Peneraju Kawasan Metabolisme Kardiovaskular, Perubatan Terapeutik Kawasan Asia, AstraZeneca. 

Bertemakan "KAWAL ASMA ANDA," kempen ini menyasarkan dalam mendidik pengunjung mengenai kepentingan penggunaan ubat terkawal dalam mengurus dan merawat gejala asma dalam jangka masa panjang, dan bukan hanya sekadar bergantung kepada ubat pelega.

Bercakap mengenai kempen BREATHE BETTER, Dr. Helmy berkata, “Amat penting untuk meningkatkan pengetahuan dan kesedaran orang awam bagaimana untuk menguruskan asma. Mendapatkan diagnosis awal adalah penting bagi mengelak serangan yang boleh melumpuhkan dan meletihkan. Langkah awal dan kawalan yang betul dengan ubat yang sesuai bukan sahaja dapat menghalang penyakit yang teruk, tetapi ianya mampu meningkatkan kualiti hidup seseorang.” 

 

HARI ASMA SEDUNIA 2023 TINGKATKAN KESEDARAN PENGURUSAN ASMA
Dr Helmy Haja Mydin : Perunding Perubatan Pernafasan

“Kempen ini juga bertindak sebagai peluang bagi warga profesional dan individu yang mengidap asma untuk turut sama berkongsi pengalaman dan pandangan dengan tujuan untuk menambahbaik penjagaan dan pengurusan asma di Malaysia,” tambah Dr. Helmy.

Statistik menunjukkan di Malaysia, jumlah kematian akibat komplikasi asma setiap tahun adalah sekitar empat angka dengan kira-kira 1,700 kes dilaporkan pada 2014. Angka ini mungkin dianggap kecil jika dibandingkan dengan punca kematian yang lain, tetapi menurut pakar kebanyakan kes kematian disebabkan asma boleh dielakkan sekiranya rawatan awal dan teratur diberikan.

Dengan penilaian klinikal yang bersesuaian, asma boleh dikategorikan sebagai ringan, sederhana dan teruk dan berdasarkan kepada keparahan/ketenatan, pesakit memerlukan jenis dan dos ubat berbeza bagi mengawal keadaan mereka.

HARI ASMA SEDUNIA 2023 TINGKATKAN KESEDARAN PENGURUSAN ASMA
Ashwini Saha 
(Pengarah Perubatan Negara dan Peneraju Kawasan Metabolisme Kardiovaskular,
Perubatan Terapeutik Kawasan Asia, AstraZeneca)

Asma yang teruk biasanya memerlukan rawatan dan pengurusan perubatan sepanjang hayat. Ianya sukar untuk dirawat dan tempoh pemulihan daripada serangan asma yang teruk adalah berbeza berdasarkan situasi individu. Amat penting bahawa mendidik orang awam pengetahuan mengenai asma merupakan satu usaha berterusan tanpa henti.

Menurut Dr. Helmy, kesedaran orang awam terhadap perbezaan ketiga-tiga kategori masih rendah. Perlu diingatkan bahawa setiap peringkat memerlukan kaedah rawatan yang berbeza dalam pengurusan asma. Pesakit asma yang teruk memerlukan perhatian khas kerana mereka lebih mudah terdedah kepada serangan asma yang berulang walaupun mereka mahir dalam menggunakan penyedut dengan betul. Ini disebabkan beberapa faktor penyumbang kepada serangan yang teruk, seperti tahap kiraan darah putih yang sangat tinggi. Pesakit ini bukan sahaja mengalami gangguan tidur setiap hari tetapi aktiviti harian mereka juga boleh menjadi terbatas. Terdapat kebarangkalian tinggi bahawa mereka boleh menjadi terlalu bergantung kepada ubat-ubatan yang memberikan kelegaan segera seperti penyedut dan steroid oral setiap hari untuk jangka panjang namun ianya tidak digalakkan.

HARI ASMA SEDUNIA 2023 TINGKATKAN KESEDARAN PENGURUSAN ASMA

SAMBUTAN HARI ASMA SEDUNIA 2023 di 1 Mont Kiara merangkumi permainan berasaskan pendidikan dan pameran yang memaparkan mesej pembelajaran utama berkaitan asma, bertindak sebagai platform untuk orang ramai lebih memahami dan memperoleh maklumat awal mengenai penyakit pernafasan ini. 

HARI ASMA SEDUNIA 2023 TINGKATKAN KESEDARAN PENGURUSAN ASMA
Sesi Perkongsian bersama Dina Nadzir
(Penyanyi Tempatan, Juruhebah Radio, Pelakon dan Penyampai Televisyen Malaysia)

Turut diadakan sesi perkongsian asma oleh artis tempatan Dina, di samping reruai permainan yang interaktif dan pertandingan mewarna bagi peserta yang lebih muda. Majlis ini telah dihadiri hampir 1,200 pengunjung dalam tempoh dua hari.

HARI ASMA SEDUNIA 2023 TINGKATKAN KESEDARAN PENGURUSAN ASMA

Walaupun asma merupakan sejenis penyakit kronik, penganjur kempen berharap majlis ini dapat meningkatkan kesedaran dan pengetahuan orang awam serta penjaga mereka yang menguruskan kondisi berkaitan. Dengan pengetahuan yang betul, asma masih boleh dikawal dan diurus agar dapat menjalani kehidupan yang sihat.

HARI ASMA SEDUNIA 2023 TINGKATKAN KESEDARAN PENGURUSAN ASMA
AM bersama Dina Nadzir


Post a Comment

0 Comments